(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Μάθε παιδί μου γράμματα...


Το κεφάλαιο χρειάζεται τους άνεργους, αλλά όχι οποιουσδήποτε άνεργους. Θέλει ο εφεδρικός του στρατός να διαθέτει εκείνα τα προσόντα και τις δεξιότητες, που όταν το επιβάλλουν οι ανάγκες της παραγωγής, να είναι «ετοιμοπόλεμος», να μπορεί αμέσως να προσφέρει την εργασία που έχει ανάγκη ο καπιταλιστής.

Για παράδειγμα, μετά την καπιταλιστική κρίση, στη φάση της ανάπτυξης, θα προκύψει ανάγκη έστω και για περιορισμένο αριθμό νέων εργατικών χεριών. Αυτό όμως δεν θα αφορά το ίδιο όλους τους κλάδους, ώστε οι σημερινοί άνεργοι - έστω και ένα μέρος από αυτούς - να μπορέσουν να επανέλθουν στην παραγωγή και μάλιστα στο «πόστο» που κατείχε πριν από την κρίση. Επιπλέον, η αναρχία στον καπιταλισμό (ο καπιταλιστής επενδύει μόνο εκεί που προσδοκά να βγάλει κέρδος) δημιουργεί από μόνη της την ανάγκη να μετακινείται ο εργαζόμενος και ο άνεργος από κλάδο σε κλάδο, και επομένως να προετοιμάζεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής του γι' αυτό το σκοπό.

Να γιατί η ΕΕ ανησυχεί για το γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα περίπου 80 εκατομμύρια άτομα με ελάχιστες ή βασικές δεξιότητες, που δεν «παίρνουν» από βελτιώσεις στο πλαίσιο της «διά βίου μάθησης» και κινδυνεύουν περισσότερο να μείνουν εκτός παραγωγής. Να γιατί χάνουν τον ύπνο τους από το γεγονός ότι έως το 2020, «16 εκατ. περισσότερες θέσεις εργασίας θα απαιτούν υψηλά προσόντα, ενώ οι θέσεις εργασίας που απαιτούν ειδίκευση χαμηλού επιπέδου θα μειωθούν κατά 12 εκατομμύρια».

Από δω προκύπτει και το συμπέρασμα ότι «η απόκτηση και τελειοποίηση νέων δεξιοτήτων είναι όλο και πιο σημαντικές», άρα και η καλύτερη και ταχύτερη προσαρμογή των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των μονοπωλίων.

Γι' αυτό καλπάζει το «μοντέλο» της διττής εκπαίδευσης, όπου ο σπουδαστής περνάει το μισό χρόνο στην αίθουσα ή το εργαστήρι και τον άλλο μισό σε κάποια επιχείρηση, δουλεύοντας κοψοχρονιά, με το μανδύα της πρακτικής άσκησης.  
Στην πραγματικότητα, αποκτά και εκπαιδεύεται στις δεξιότητες εκείνες που είναι αναγκαίες για το κεφάλαιο στη δοσμένη στιγμή και θα τις αξιοποιήσει μόνο για το χρόνο που του χρειάζονται.