Με «ολίγη»... από «διαπολιτισμικό διάλογο»
Μια ευκαιρία δωρεάν επίσκεψης σε μουσεία όλης της χώρας, Σάββατο και Κυριακή 27 και 28 Σεπτέμβρη, αποτελούν και οι φετινές «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (ΕΗΠΚ), αν και δεν πρέπει να λησμονείται ότι πρόκειται για ευρωενωσιακό πρόγραμμα που έχει τον αντιδραστικό στόχο της «ενίσχυσης της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης», δηλαδή της «συνείδησης» που καλλιεργούν οι «αξίες» της ΕΕ, με «ολίγη» από «διαπολιτισμικό διάλογο».
Κρατικά μουσεία σε όλη τη χώρα οργανώνουν θεματικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, προβολές, θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις και ό,τι μπορεί το πάντα φιλότιμο προσωπικό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας να προσφέρει στο κοινό, κυρίως στα παιδιά, μέσα στην πιο μεγάλη επίθεση που έχει ξεδιπλώσει το αστικό κράτος εναντίον του.
Κάθε χρόνο, λοιπόν, ένα Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη, μνημεία και μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικοί τόποι ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που πραγματοποιείται από το 1991.
Το διεθνή συντονισμό έχει το Συμβούλιο της Ευρώπης και ενώ δεν προβλέπεται ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, το δίκτυο των συμμετεχόντων συνεχώς διευρύνεται. Να σημειωθεί, πάντως, ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε με δηλωμένο «στόχο» την «ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς», ουσιαστικά όμως την προώθηση όλων των αστικών αντιδραστικών ιδεολογημάτων.
Η Ελλάδα συμμετέχει στο γιορτασμό των ΕΗΠΚ από το 1994. Από το 2003 έχει ήδη θεσμοθετηθεί η ελεύθερη είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο κάθε Σεπτέμβρη, ενώ μια ξεχωριστή μέρα, η Παρασκευή, είναι αφιερωμένη στο σχολικό κοινό.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα που μιλάνε για τον Ελληνικό Πολιτισμό και τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, έχουν αποψιλώσει το χώρο του Πολιτισμού από προσωπικό, έχοντας φέρει σε σημείο διάλυσης θεσμούς και φορείς που έχουν ως αντικείμενό τους την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως η Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, λαογραφικά και άλλα μουσεία.
Θυμίζουμε ότι οι σύλλογοι εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού, μήνες τώρα, κρούουν τον κώδωνα, επισημαίνοντας ότι «η διαχείριση αρχαιολογικών χώρων και μουσείων σχεδιάζεται να εκχωρηθεί σε ιδιώτες, δηλαδή ουσιαστικά στους γνωστούς διαπλεκόμενους ολιγάρχες, οι οποίοι αφού κοινωνικοποίησαν τις ζημιές που οι ίδιοι προκάλεσαν, τώρα επιτίθενται με σφοδρότητα σε οτιδήποτε δημόσιο αγαθό έχει απομείνει, από το νερό και την Ενέργεια μέχρι την πολιτιστική κληρονομιά, για να αυξήσουν τα κέρδη τους και να επανεδραιώσουν την παρασιτική κυριαρχία τους. Εμείς απλά δε θα τους το επιτρέψουμε!»