«Ο νόμος για την αξιολόγηση είναι εχθρικός για τους υγειονομικούς, τους ασθενείς και για όλους τους εργαζόμενους. Γι' αυτό και πρέπει να απορριφθεί καθολικά από όλους στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα υγείας και τα ιδρύματα πρόνοιας. Η αξιολόγηση είναι το εργαλείο για να είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι ενεργοί εφαρμοστές της αντιλαϊκής πολιτικής που πλήττει τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες. Η αξιολόγηση των εργαζομένων στην υγεία - πρόνοια, είναι "νύχι- κρέας" με την ενίσχυση της λειτουργίας αυτών των υπηρεσιών με τα κριτήρια "Ανώνυμης εταιρείας".
Με την αξιολόγηση η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να χειραγωγήσει τις συνειδήσεις των εργαζομένων, να εφαρμόσει στους εργασιακούς χώρους το "Νόμος και τάξη", την πλήρη υποταγή. Τους θέλει γενίτσαρους απέναντι στην τάξη τους, κλείνοντας την πόρτα των υπηρεσιών υγείας στους ανασφάλιστους, αντί να κάνουν το χρέος τους, να τους περιθάλψουν. Είναι το εργαλείο της κυβέρνησης προκειμένου να στηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη ενός συστήματος υγείας που θα χρηματοδοτείται όλο και λιγότερο από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα στηρίζεται όλο και περισσότερο στην αφαίμαξη των ασθενών, των ασφαλιστικών ταμείων, στην ενίσχυση της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής δράσης, στην αύξηση των πληρωμών των ασθενών, στις συμπράξεις με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, στην απλήρωτη δουλειά των σπουδαστών, στους μισθούς - χαρτζιλίκι των παιδιών της μαθητείας, στους εθελοντές και στις ΜΚΟ.
Είναι εργαλείο για περαιτέρω περικοπές στους μισθούς, για τη σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα, από τη συμμετοχή στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, από τις πληρωμές των ασθενών, για την αύξηση της πηγής των "διαθεσίμων"-απολύσεων, για την κινητικότητα, τη μη μονιμοποίηση των δοκίμων υπαλλήλων, για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. Δεν πρόκειται λοιπόν για "ψευτοαξιολόγηση", δεν είναι "προσχηματική", δεν την φέρνουν τα μνημόνια όπως υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Όποια μορφή και να πάρει, με όποιον τρόπο και αν γίνει, εφόσον συνδέεται με την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, δεν αλλάζει χαρακτήρα. Έχει τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπηρετεί συνολικότερα την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των μονοπωλίων. Αυτά τα μέτρα εφαρμόζονται εδώ και χρόνια σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Καταδικάστε τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που στηρίζουν τον ευρωμονόδρομο, τη συνύπαρξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας, την επιχειρηματική δράση.
Η απόκρουση και η ανατροπή αυτής της πολιτικής προϋποθέτει γερά σωματεία με ισχυρή ταξική γραμμή πάλης. Προϋποθέτει την ενότητα των εργαζομένων και όχι την ανθρωποφαγία που καλλιεργεί η κυβέρνηση, προϋποθέτει γερή λαϊκή συμμαχία. Οργανωμένα, μαζικά, με αποφάσεις μαζικών Γενικών Συνελεύσεων, μπλοκάρουμε την εφαρμογή της αξιολόγησης, απέχουμε από οποιαδήποτε εμπλοκή στην αξιολόγηση. Τα διοικητικά στελέχη έχουν μόνο μια επιλογή, να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων και όχι της εργοδοσίας, να μην πάρουν μέρος στην αξιολόγηση, διαφορετικά να διαγραφούν από τα σωματεία. Όλοι και όλες συμμετέχουμε ενεργά στην οργάνωση της πανελλαδικής απεργίας, παραμερίζοντας τα εμπόδια, που βάζει κάθε φορά ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός. Συγκροτούμε παντού απεργιακές επιτροπές. Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, Οι πλειοψηφίες σε ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕΔΗΝ έχουν μεγάλες ευθύνες. Είναι άσφαιρη και υποκριτική η στάση τους με την ποσόστωση, όταν αποδέχονται να λειτουργεί το νοσοκομείο σαν μαγαζί και να πουλάει υπηρεσίες. Όταν αποδέχονται τις στρατηγικές επιλογές της πλουτοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατεύθυνσή της είναι η αξιολόγηση και η άρση της μονιμότητας. Γυρίστε την πλάτη στις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και τους μηχανισμούς τους στα νοσοκομεία. Είναι υπεύθυνοι που βρέθηκε το κίνημα ανέτοιμο μπροστά στην αντιλαϊκή επίθεση που είχε σχεδιαστεί πολύ πριν την οικονομική κρίση.
Η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΜΕΤΑ) αποκόβει την αξιολόγηση από το χαρακτήρα της υγείας που υπηρετεί, γι' αυτό και τη χαρακτηρίζει προσχηματική. Τι εννοούν άραγε; Με άλλο τρόπο να αξιολογηθούν οι εργαζόμενοι για το πώς και αν στηρίζουν το επιχειρηματοποιημένο δημόσιο σύστημα υγείας; Μπορεί να υπάρξει αξιολόγηση των εργαζομένων στη βάση ενός συστήματος υγείας που πυρήνας της ανάπτυξής του είναι η επιχειρηματική δράση, τα έσοδα και τα κέρδη, και να ωφελεί ασθενείς και εργαζόμενους; Γιατί στους γιατρούς στηρίζουν, όπως και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τη μονιμοποίηση των γιατρών επί θητεία μετά από αξιολόγηση; Αυτό δεν ανοίγει δρόμο για απολύσεις; Καμιά εμπιστοσύνη σε αυτές τις δυνάμεις.
Παλεύουμε για:
Να καταργηθεί ο νόμος 4250/14.
Να απορριφθεί μαζικά ο νόμος. Οργανώνουμε μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις των νοσοκομείων.
Μπλοκάρουμε στην πράξη την έκδοση απόφασης για επιμερισμό των ποσοστών στους κλάδους του κάθε νοσοκομείου ή προνοιακού ιδρύματος.
Αποχή, καμία εμπλοκή των εργαζομένων και των διοικητικών στελεχών στη διαδικασία της αξιολόγησης».