(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Με τη βούλα της ΓΣΕΕ οι μισθοί των 586 και 511 ευρώ μεικτά

ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Εργοδότες και συνδικαλιστική πλειοψηφία συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Δασκαλόπουλος και Παναγόπουλος δίνουν τα χέρια, για να επισφραγίσουν την απαράδεκτη συμφωνία
Δύο χρόνια μετά την αντεργατική παρέμβαση της κυβέρνησης, με την οποία καταργήθηκε επί της ουσίας η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και κατακρεουργήθηκαν οι κατώτεροι μισθοί και τα μεροκάματα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, σε αγαστή σύμπνοια με τις εργοδοτικές οργανώσεις, βάζει ταφόπλακα στα εργατικά δικαιώματα, υπογράφοντας χτες μια νέα ΕΓΣΣΕ - παρωδία, που νομιμοποιεί απροκάλυπτα την κυβερνητική πολιτική.
 Η «νέα Σύμβαση» ισχύει από 1/1/2014 μέχρι 31/12/2014, με δυνατότητα παράτασης για έναν ακόμα χρόνο. Με τη βούλα της ΓΣΕΕ, ο κατώτερος μισθός παραμένει στα 586 ευρώ μεικτά και για τους νέους στα 511 ευρώ μεικτά, ενώ «παγωμένες» παραμένουν και όλες οι τριετίες, μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος.

Ακόμα και το επίδομα γάμου επαφίεται στην «καλή θέληση» του ΣΕΒ, ενώ οι διοχετευμένες πληροφορίες ότι διατηρούνται τα δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και το επίδομα διακοπών, καμιά σχέση δεν έχουν με την υπογραφή της Σύμβασης, αφού δεν αποτελούν αντικείμενό της.

Με άλλα λόγια, η Σύμβαση επικυρώνει την αντιδραστική νομοθεσία της κυβέρνησης, που προβλέπει ότι μέχρι το 2017 οι μισθοί θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, ενώ στη συνέχεια θα είναι στην ευχέρεια του κάθε υπουργού να καθορίζει το ύψος τους, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας.

Για να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους, εργοδότες και συνδικαλιστική πλειοψηφία συμπεριέλαβαν στη συμφωνία τον όρο ότι «εάν κατά τη διάρκεια ισχύος της παρούσας ΕΓΣΣΕ (...) αρθεί οποιαδήποτε περιοριστική διάταξη, που έχει επιβληθεί με νομοθετική παρέμβαση στο περιεχόμενο της ΕΓΣΣΕ 2010 - 2012, τότε θα ξεκινήσουν άμεσες διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών όρων της ΕΓΣΣΕ».

Η «νέα Σύμβαση» των «κοινωνικών εταίρων» έρχεται σε μια στιγμή που κυβέρνηση και τρόικα, με την πρόσφατη συμφωνία τους, σκαρώνουν νέα επώδυνα μέτρα για τα εργασιακά (τριετίες, απολύσεις, δικαίωμα στην απεργία) και στοχοποιούν ξανά την Κοινωνική Ασφάλιση. Ταυτόχρονα, η Σύμβαση υπογράφεται λίγες μέρες πριν από την πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 9 Απρίλη, υπονομεύοντας και με αυτόν τον τρόπο τους αγώνες των εργαζομένων.

Εύσημα από την κυβέρνηση

 
Από αυτή τη σκοπιά, δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Εργασίας ήταν ο πρώτος που έσπευσε να δώσει τα εύσημα στους συντελεστές της Σύμβασης. Ο Γιάννης Βρούτσης δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Χαιρετίζουμε τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων (...) Επιβεβαιώνεται, έτσι, η συλλογική αυτονομία των κοινωνικών εταίρων και η ουσιαστική δυναμική που αυτή μπορεί να έχει όταν επικρατεί πνεύμα ωριμότητας, συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Σήμερα, στη μεγάλη στροφή για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, η κοινωνική συνεννόηση και ηρεμία, η συναίνεση και η συνεργασία των δυνάμεων της εργασίας και της παραγωγής είναι περισσότερο απαραίτητες από ποτέ».

Αυτήν ακριβώς τη «συναίνεση και ηρεμία» έδωσε απλόχερα με την υπογραφή της στους εργοδότες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αποδεχόμενη ως τετελεσμένο τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, ενώ δυο χρόνια τώρα στα λόγια και με προσφυγές στη Δικαιοσύνη καμωνόταν πως τις αμφισβητούσε. Και όχι μόνο αυτό. Στο ίδιο το κείμενο της «Σύμβασης», αποθεώνεται ο στόχος της «ανταγωνιστικότητας», για τον οποίο οι εταίροι φιλοδοξούν να παρέμβουν από κοινού και να υπογράψουν «Εθνική Προγραμματική Συμφωνία», στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, έσπευσε να δώσει και ιδεολογική στήριξη στους στόχους του κεφαλαίου δηλώνοντας ότι «τις θέσεις εργασίας δεν τις γεννούν τα προγράμματα, αλλά οι επενδύσεις και η επιχειρηματικότητα»! Δηλαδή, αναγνώρισε πλήρως την ανάγκη να προσαρμόζονται μισθοί και δικαιώματα στη διαμόρφωση των όρων που θα φέρουν περισσότερες επενδύσεις. Στην ίδια γραμμή και ο γγ της ΓΣΕΕ, Ν. Κιουτσούκης, δικαιολόγησε την ανοιχτή παράδοση στις επιταγές του κεφαλαίου ως «κίνηση ρεαλισμού»!

Οπως αποδεικνύει και το προοίμιο της Σύμβασης, η διαμόρφωση φθηνού νεανικού εργατικού δυναμικού γίνεται βασικός στόχος όλων των κοινωνικών εταίρων. Γράφουν χαρακτηριστικά: «Τέλος, τα μέρη συμφωνούν να επεξεργαστούν πρόταση σύμπραξής τους με τον ΟΑΕΔ, με στόχο τη συντονισμένη οργάνωση δράσεων σχετικά με την απασχόληση των νέων (π.χ. μαθητεία, πρακτική άσκηση, εγγύηση για τη νεολαία, νεανική επιχειρηματικότητα κ.λπ.)».

Με αυτόν τον τρόπο, η ΓΣΕΕ μαζί με τους εργοδότες καθαγιάζει τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, τις πιο σκληρές μορφές εκμετάλλευσης των νέων εργαζομένων, όπως η ψευτοκατάρτιση, η μαθητεία και όλα εκείνα τα εργαλεία με τα οποία εξασφαλίζεται στους εργοδότες φθηνό εργατικό δυναμικό από τη μεγάλη δεξαμενή των άνεργων νέων.

Περιχαρείς οι εργοδότες

Γι' αυτό, μπροστά στις τεράστιες ευκαιρίες που ανοίγονται για λογαριασμό τους και με αυτή τη Σύμβαση, οι εργοδότες όχι μόνο δηλώνουν ικανοποιημένοι, αλλά τους δίνεται η δυνατότητα να πλειοδοτήσουν δήθεν υπέρ των «ελεύθερων διαπραγματεύσεων»!
Ετσι, μετά την υπογραφή, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, δήλωνε με το αζημίωτο: «Πετύχαμε και υπογράψαμε μια συμφωνία που διατηρεί ζωντανό τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Μπορούμε τώρα να πάμε να δουλέψουμε για να έρθουν καλύτερες μέρες και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους». Μάλιστα, ο ΣΕΒ, αφού με νόημα υπογραμμίζει πως «στο υπογραφέν κείμενο δεν υπάρχει ρητή αναφορά στο επίδομα γάμου», με περισσή γαλαντομία ανακοινώνει ότι εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση του ΣΕΒ για τη διατήρησή του.

Εκφράζοντας τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, δήλωσε πως «η ΕΓΣΣΕ θα συνεχίσει να αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο συνεννόησης και αναβάθμισης των κοινωνικών εταίρων αλλά και ενός ηχηρού μηνύματος εργασιακής ειρήνης. Τελικά αρχίζουν να μας ενώνουν πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν και η υπογραφή της ΕΓΣΣΕ από όλους τους κοινωνικούς εταίρους το επιβεβαιώνει».

Αυτά λέγονται όταν ο ίδιος αξιώνει παραπέρα μείωση της κλαδικής Σύμβασης του εμπορίου κατά 13%, περιγράφοντας με ακρίβεια τι εννοούν οι εργοδότες με τον όρο «εργασιακή ειρήνη». Ενδειξη ότι ο «κοινωνικός διάλογος είναι ανοιχτός» και ότι «οι κοινωνικοί εταίροι είναι μαζί» χαρακτήρισε τη Σύμβαση και ο εκπρόσωπος του ΣΕΤΕ, Γ. Βερνίκος, δίνοντας πρόγευση για το τι έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι και στον κλάδο του τουρισμού από τέτοιες συμφωνίες.

Πηγή: Ριζοσπάστης