Αποκαλυπτικός ο υφυπουργός Σ. Κεδίκογλου για το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου.
Την τοποθέτηση σε διαθεσιμότητα επιπλέον υπαλλήλων και τις αλλαγές μπουρλότο σε Λύκειο και Τεχνική Εκπαίδευση που φέρνει σχέδιο νόμου επιβεβαίωσε σε τηλεοπτική εμφάνιση στο «MEGA», ο υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου.
Διαθεσιμότητα και νέες οριζόντιες παρεμβάσεις
2.000 διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ πρόκειται το φθινόπωρο να ενταχθούν στην κινητικότητα, από όπου θα προκύψουν και απολύσεις, σύμφωνα με τον υφυπουργό Παιδείας. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «2.000 διοικητικοί υπάλληλοι (ΙΔΑΧ) των Πανεπιστημίων, που είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και η πρόσληψή τους έγινε χωρίς ΑΣΕΠ, θα τεθούν σε διαθεσιμότητα».
Δεν απέκλεισε νέες οριζόντιες παρεμβάσεις και σε άλλα υπουργεία με το πρόσχημα ότι δεν έκανε την δουλειά του ο προηγούμενος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ, Αντώνης Μανιτάκης. Για τα κενά στα σχολεία ο υφυπουργός δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις, αλλά δήλωσε πως φέτος θα υπάρχουν 10.000 λιγότεροι αναπληρωτές.
4 πανελλαδικές εξετάσεις στο νέο Λύκειο
Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου που έχει έτοιμο το υπουργείο Παιδείας ειδικά για το Λύκειο επιβεβαίωσε ότι ο απολυτήριος βαθμός από την Α' Λυκείου θα μετράει για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, άρα οι μαθητές θα δίνουν επί της ουσίας τέσσερις φορές εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα.
Σύμφωνα με τον Σ. Κεδίκογλου θα υπάρχει συντελεστής βαρύτητας διαφορετικός για κάθε τάξη:
- για την Α' Λυκείου ο απολυτήριος βαθμός θα έχει 0,5 συντελεστή
- για την Β' Λυκείου ο απολυτήριος βαθμός θα έχει 0,7 συντελεστή
- για την Γ' Λυκείου ο απολυτήριος βαθμός θα έχει 0,9 συντελεστή
Τα μαθήματα στην Α' Λυκείου θα είναι 100% γενικής παιδείας, στην Β' Λυκείου θα είναι 80% γενικής παιδείας και 20% κατεύθυνσης, ενώ στην Γ' Λυκείου θα είναι 20% γενικής παιδείας και 80% κατεύθυνσης. Ο μαθητής θα μπορεί να λάβει απολυτήριο Λυκείου δίχως να είναι υποχρεωμένος να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις.
Πανελλαδικές εξετάσεις με συντελεστές στη βαθμολόγηση
Αλλαγές προβλέπονται στο σχέδιο νόμου και για τις Πανελλαδικές εξετάσεις καθώς οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε 4 μαθήματα από 4 γνωστικά πεδία. Ωστόσο κάθε ΑΕΙ θα έχει τη δυνατότητα να δίνει συντελεστή βαρύτητας σε μάθημα που θεωρεί σημαντικό.
Υπάρχει κι άλλος συντελεστής που μοριοδοτεί με 1 μονάδα τον μαθητή που είχε καλύτερο αποτέλεσμα στις πανελλαδικές εξετάσεις από τους βαθμούς στις 3 τάξεις του Λυκείου. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Παιδείας αυτό γίνεται για λόγους δικαιοσύνης αφού σε μικρές κοινωνίες οι μαθητές λαμβάνουν πιο εύκολα υψηλότερους βαθμούς.
Ο Σ. Κεδίκογλου δεν έκανε καμία αναφορά στις διαρροές και τις πληροφορίες ότι θα καταργηθούν μαθήματα και θα μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας σε άλλα.
Τζάμπα εργασία με μαθητεία στην Τεχνική Εκπαίδευση
Στην Τεχνική Εκπαίδευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας προβλέπει την δημιουργία και 4ου έτους -τη χρονιά της μαθητείας- που θα προσφέρει τζάμπα εργασία σε επιχειρήσεις.
Ο Σ. Κεδίκογλου ήταν διαφωτιστικός καθώς όπως εξήγησε, μετά τα 3 χρόνια ο μαθητής θα μπορεί προαιρετικά να επιλέγει και 4ο έτος κατά το οποίο θα απασχολείται με την μέθοδο της μαθητείας σε επιχείρηση «για 9 μήνες με συμβολικό ποσό» που κατά τον υφυπουργό θα είναι 9 ευρώ τη μέρα και η επιχείρηση δεν θα έχει καμία απολύτως επιβάρυνση.
Επίσης το σχολείο σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ θα αναζητά επιχειρήσεις για να προωθηθεί η τζάμπα εργασία της μαθητείας.
Με βάση τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας καταρρίπτεται και ο δήθεν προαιρετικός χαρακτήρας του 4ου έτους της μαθητείας. Κι αυτό διότι όλοι οι μαθητές θα εξαναγκάζονται να καταφύγουν στην μαθητεία, καθώς όπως είπε ο Σ. Κεδίκογλου «από την τρίχρονη εκπαίδευση θα λαμβάνουν πτυχίο 3 και από το 4ο έτος της μαθητείας θα παίρνουν πτυχίο 4Α», στοιχείο που αποτελεί πριμοδότηση της τζάμπα εργασίας των νέων.