(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Σταμάτησαν οι έλεγχοι για ΕΪΤΖ!


Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Τη σοβαρή καταγγελία ότι τα Κέντρα αναφοράς για το ΕΪΤΖ σταμάτησαν να κάνουν διαγνωστικές εξετάσεις για τον ιό, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, έκανε σήμερα με ανακοίνωσή του (10.4.2013) ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Στην ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ αναφέρει: «Πρωτοφανής η κατάσταση στα Κέντρα Αναφοράς για το ΕΪΤΖ σταμάτησαν να κάνουν εξετάσεις για τον ιό. Μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία αποτελεί η πρωτοφανής κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα Κέντρα Αναφοράς για το ΕΪΤΖ, τα οποία από τον περασμένο μήνα έχουν σταματήσει να κάνουν τις διαγνωστικές εξετάσεις για τον ιό, λόγω έλλειψη χρηματοδότησης.
Το σχετικό κονδύλι που έχει εγκριθεί για την χρηματοδότησή τους στον προϋπολογισμό τόσο για το 2012 όσο και για το 2013 έχει μπλοκάρει η υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη, η οποία, όπως έχει επανειλημμένως καταγγείλει ο ΙΣΑ, βλάπτει σοβαρά τη Δημόσια υγεία.
Τα Κέντρα έχουν αναστείλει τις εξετάσεις και έτσι δεν γίνονται τα επαναληπτικά τεστ για το ΕΪΤΖ, που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του ιού, για τα οποία η απαραίτητη τεχνογνωσία υπάρχει μόνο στα Κέντρα Αναφοράς.
Επιπλέον έχουν σταματήσει τα δωρεάν τεστ για τον ιό με αποτέλεσμα οι ανασφάλιστοι να πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους την εξέταση.
"Η χώρα μένει αθωράκιστη απέναντι σ' έναν μεγάλο κίνδυνο που απειλεί τη δημόσια υγεία", επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, και προσθέτει: "Ενώ το τελευταίο καιρό έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει επιδημία του ΕΪΤΖ στους τοξικομανείς, η υφυπουργός Υγείας Φ. Σκοπούλη τινάζει στον αέρα το σύστημα θωράκισης της χώρας απέναντι στην ασθένεια".
Ο ΙΣΑ καλεί το υπουργείο Υγείας να αποκαταστήσει άμεσα το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα Κέντρα Αναφοράς και ζητά να ξεκινήσουν αύριο κιόλας να γίνονται πάλι τα τεστ για την διάγνωση της ασθένειας».
Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το οποίο είναι αρμόδιο για τη διενέργεια των συγκεκριμένων εξετάσεων, έχει ήδη λάβει κανονικά τα προβλεπόμενα χρήματα για το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2013. Επίσης απ' την πλευρά του ΚΕΕΛΠΝΟ, δίνεται η πληροφορία, ότι η χρηματοδότηση για το τελευταίο τρίμηνο του 2012 παρακρατήθηκε από το υπουργείο Υγείας, ενώ η χρηματοδότηση για το πρώτο τρίμηνο του 2013 δεν έχει φθάσει ακόμη στα Κέντρα Αναφοράς.