Tρίωρη στάση εργασίας (9.00-12.00) πραγματοποίησαν σήμερα Παρασκευή οι εργαζόμενοι στο 3ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ. Τη στάση προκήρυξαν τα Σωματεία Εργαζομένων «Ευαγγελισμού» και Πολυκλινικής.
Σε μαζική και δυναμική συγκέντρωση που έγινε στις 10 π.μ. στην είσοδο του 3ου Θεραπευτηρίου (οδός Καποδιστρίου) συμμετείχαν υγειονομικοί, φορείς ασθενών, συνδικάτα, σύλλογοι γυναικών και συνταξιούχων. Αιτήματα είναι να μην κλείσει το Θεραπευτήριο, να μην υποβαθμιστεί η Πολυκλινική και να αναπτυχθούν όλες οι δομές με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, γιατί η ταλαιπωρία των ασθενών δε θα έχει τέλος, καθώς και να μη γίνει καμία συγχώνευση και καμία μετακίνηση εργαζόμενου.
«Ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας είναι υπόθεση όλων!», τονίζουν τα Σωματεία Εργαζομένων στα νοσοκομεία.
«Ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας είναι υπόθεση όλων!», τονίζουν τα Σωματεία Εργαζομένων στα νοσοκομεία.
Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα τους εξέφρασε, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Κατήγγειλε την τρικομματική κυβέρνηση που ιδιωτικοποιεί την Υγεία και εκχωρεί τομείς των δημόσιων νοσοκομείων στους ιδιώτες, αναφέρθηκε στην προσφορά του 3ου Θεραπευτηρίου και τόνισε την ανάγκη για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας.
Χαιρετισμό εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ απηύθυνε η Λέττα Μεθωνιού, γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ.
Μετά τη συγκέντρωση, έγινε πορεία προς το υπουργείο Υγείας, όπου στις 12 το μεσημέρι αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντιόταν με τον γγ του υπουργείου Πελ. Καλίρη.
Συγκινητική ήταν η στιγμή στη συγκέντρωση, όταν μίλησε η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με τη σπάνια νόσο Γκοσέρ. Πρόκειται για 20 συνολικά ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύονται και παρακολουθούνται στο 3ο Θεραπευτήριο. «Ήταν το αποκούμπι μας, τώρα δε ξέρουμε τι θα κάνουμε», είπε η πρόεδρος. Επίσης εκπρόσωπος των κατοίκων των Εξαρχείων υπογράμμισε ότι το 3ο Θεραπευτήριο είναι το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα για μια μεγάλη περιοχή και αν κλείσει θα δημιουργηθούν προβλήματα.
Δραματικές περικοπές
Αντιπροσωπείες των Σωματείων Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» και την Πολυκλινική, στη συνάντησή τους την Πέμπτη με τον πρόεδρο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Βασίλη Κοντοζαμάνη, κατήγγειλαν τις δραματικές περικοπές στην παροχή υπηρεσιών Υγείας απ' το «λουκέτο» στο 3ο Θεραπευτήριο του πρώην ΙΚΑ. Παρόντες στη συνάντηση ήταν και οι διοικητές των Νοσοκομείων «Ευαγγελισμού» και Πολυκλινικής, τα οποία μαζί με το Οφθαλμιατρείο έχουν πια κοινό οργανισμό.
Όπως ανακοίνωσε προχτές ο υπουργός Υγείας, Α. Λυκουρέντζος, ενοποιείται η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του 3ου Θεραπευτηρίου με την αντίστοιχη μονάδα του «Ευαγγελισμού», το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας μετακινείται προς στελέχωση της αντίστοιχης μονάδας του Κρατικού της Αθήνας και «το λοιπό προσωπικό, ο εξοπλισμός και οι λοιπές κλινικές και τμήματα του 3ου Θεραπευτηρίου ενσωματώνονται στις υπηρεσίες του "Ευαγγελισμού" ή μεταφέρονται σε φορείς της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής». Κι όλα αυτά για να επιτευχθεί «εξοικονόμηση πόρων ύψους 249.600 ευρώ ετησίως, τουλάχιστον, από τη διακοπή καταβολής μισθώματος για το κτίριο του Παραρτήματος της Πολυκλινικής».
Την Πέμπτη, στη συνάντηση προβλήθηκε μια άλλη δικαιολογία, στη βάση πάντα της λογικής «κόστους-οφέλους» και της «εξοικονόμησης πόρων». Σύμφωνα με τον Β. Κοντοζαμάνη, θα έρθουν ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ελέγξουν την αποπεράτωση του ογκολογικού νοσοκομείου «Αγίων Αναργύρων», το οποίο ανακαινίστηκε, μετά το σεισμό του 1999, με κοινοτικά κονδύλια. Κι επειδή δεν έγιναν προσλήψεις προσωπικού μετακινείται προς αυτό μεγάλο μέρος των νοσηλευτών του 3ου Θεραπευτηρίου, των οποίων όμως οι οργανικές θέσεις θα είναι στον «Ευαγγελισμό»! Δηλαδή, μετά την επιθεώρηση, οι εργαζόμενοι αυτοί μπορεί να θεωρηθούν ως πλεονάζοντες στους «Αγίους Αναργύρους» και να απολυθούν, ζήτημα στο οποίο δεν πήραν απάντηση οι εργαζόμενοι.
Όπως δεν πήραν απάντηση οι εργαζόμενοι στο θέμα ότι με το λουκέτο στο 3ο Θεραπευτήριο χάνονται 40 πολύτιμες κλίνες, εκ των οποίων πέντε Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, καθώς στο Κρατικό που μεταφέρονται είναι αδύνατο να λειτουργήσουν με 6 νοσηλευτές και 2 γιατρούς. Επίσης, χάνονται 750 χειρουργεία το χρόνο και 46 μόνιμα αιμοκαθαιρόμενοι (τρεις φορές τη βδομάδα) και 25 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία (μεταγγίζονται τρεις φορές το μήνα) θα συνωστίζονται στον «Ευαγγελισμό», όπου κάνουν αιμοκάθαρση 26 ασθενείς και γίνονται τουλάχιστον 500 αιμοκαθάρσεις για επείγοντα περιστατικά. Επίσης, χάνονται 3.000 φιάλες αίματος που συνέλεγε η αιμοδοσία από 42 ομίλους εθελοντών αιμοδοτών.
Αυτή είναι η κατάληξη της «ενοποίησης υποδομών, αξιοποίησης προσωπικού και εξοικονόμησης πόρων νοσοκομειακών μονάδων», όπως βαρύγδουπα ανακοίνωσε προχτές ο υπουργός Υγείας.