Οργάνωση και αγώνας για ΣΣΕ χωρίς καμία μείωση μισθών
Κάλεσμα στα σωματεία του εμπορίου για την ανάληψη πολύμορφων πρωτοβουλιών
MotionTeam |
Επιστολή - κάλεσμα σε όλα τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων του εμπορίου να πάρουν πρωτοβουλίες μέσα από γενικές συνελεύσεις, να συζητήσουν, να αποφασίσουν ότι δεν θα δεχτούν καμιά μείωση στον μισθό τους, το τσεκούρωμα συνολικά των δικαιωμάτων τους, απευθύνει η παράταξη Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Καταθέτει παράλληλα ως βάση για συζήτηση και το πλαίσιο πάλης που προτείνει.
Η παράταξη με την επιστολή της ενημερώνει τα σωματεία ότι υπάρχουν διαρροές στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, ότι υπάρχει «συμφωνία» μεταξύ εργοδοτών και πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ για μείωση των ήδη εξευτελιστικών μισθών που ξεκινάει από το 5% και φτάνει το 17%. Οπως σημειώνει είναι γνωστές οι θέσεις των εργοδοτών που θέλουν: να υπογράψουν κλαδική σύμβαση στο εμπόριο που να προβλέπει ένα ενιαίο μισθό για όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως ειδικότητας και όρων εργασίας. Μια τέτοια σύμβαση θα εξισώνει προς τα κάτω τους μισθούς. Για τον κατώτερο μισθό, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ έθεσε ως ζητούμενο την επαναφορά του στα επίπεδα του 2009 δηλαδή στα 860 ευρώ και να παγώσει για τρία χρόνια. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ έθεσε ως βασικό ζητούμενο την επαναφορά του κατώτατου μισθού κοντά στα 751 ευρώ με μείωση 5% - 6%.Παράλληλα, τονίζει η ΔΑΣ, «η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΟΙΥΕ στην πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής υποστήριξε ότι κομβικό σημείο για την οποιαδήποτε συμφωνία αποτελεί η διασφάλιση εκ μέρους της εργοδοτικής πλευράς ότι η ΣΣΕ θα εφαρμοστεί από τις επιχειρήσεις - μέλη τους και θα καλύψει το σύνολο των εργαζομένων στο εμπόριο.
«Λένε δηλαδή πρακτικά στους εργαζόμενους - τονίζει η ΔΑΣ - ότι δεν πρέπει να νοιάζονται για το περιεχόμενο της σύμβασης, αν μία σύμβαση "κατοχυρώνει" μισθούς - ψίχουλα, αλλά ότι αυτή θα τηρείται από τους εργοδότες και για αυτό το λόγο πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι. Λένε επίσης ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να δεχτούν να φορτωθούν τα σπασμένα της κρίσης, το μικρότερο κακό, να δεχτούν δηλαδή πάγωμα ή μείωση των μισθών τους προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία εργαζομένων-εργοδοτών με βάση τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις».
Πρωτοβουλίες οργάνωσης της πάλης
Η ΔΑΣ καλεί τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων να πάρουν πρωτοβουλίες με κύριο αίτημα: καμιά μείωση στους μισθούς, καμιά αφαίρεση δικαιωμάτων.«Καλούμε - υπογραμμίζει - κάθε έντιμο συνάδελφο, κάθε αγωνιστή να μπει μπροστά, να υψώσει τείχος απέναντι στις μειώσεις μισθών, να πάρει πρωτοβουλίες. Η υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων, του βασικού μισθού, της δουλειάς με δικαιώματα δεν μπορεί να αποτελεί ευθύνη μόνο των συνδικαλιστών που σέβονται την ψήφο των εργαζόμενων και δεν τους πουλάνε "έναντι πινακίου φακής".
Να καλέσει την πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΙΥΕ να μην τολμήσει να πάρει απόφαση για συλλογική σύμβαση στο εμπόριο με μειώσεις μισθού σε όλες τις ειδικότητες όπως αξιώνει η εργοδοσία.
Κανένα σωματείο, κανένα Διοικητικό Συμβούλιο να μην δώσει "λευκή εξουσιοδότηση" να διαπραγματεύονται πώς θα μειώσουν συνολικά την ζωή την δική μας και των οικογενειών μας, να ζητήσει από την πλειοψηφία της ΟΙΥΕ να πάρει απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις στον κλάδο συνολικά με κύρια αιχμή το εμπόριο».
Η ΔΑΣ καταθέτει ως βάση για συζήτηση το διεκδικητικό της πλαίσιο που προβλέπει:
- Επαναφορά κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο εμπόριο στα 918 ευρώ μεικτά για όλους ανεξάρτητα την ηλικία ως βάση για υπογραφή νέας κλαδικής. Κατάργηση μειώσεων που προβλέπει για το κατώτερο μεροκάματο ο εφαρμοστικός νόμος 4046.
- Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της εφαρμογής των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο με παράλληλη κατάργηση του άρθρου 37 του 4024 του 2011.
- Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ.
- Πλήρη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων σε ΟΜΕΔ με παράλληλη κατάργηση όλων των περιοριστικών όρων στη λειτουργία του που τέθηκαν από το νόμο 3899 του 2010.
- Κατάργηση της δυνατότητας που καθιερώθηκε με το νόμο 3899 του 2010 υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων με μισθούς χαμηλότερους από τις κλαδικές.
- Κατάργηση των Προεδρικών Διαταγμάτων του 2010 που προβλέπουν αύξηση του ορίου απολύσεων και μείωση των αποζημιώσεων.
- Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
- Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπή τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.