(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - Πολύπλευρα διαλυτική η ζημιά που κάνει στο λαό


Η αστική τάξη μπορεί να καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να επιταχύνει τις διαδικασίες για να υπογραφεί γρήγορα η συμφωνία με τους εταίρους, τμήματά της να βλέπουν με κριτικό μάτι τις προτάσεις του, άλλα τμήματα να τον στηρίζουν ενεργά, εντούτοις το σύνολό της δεν μπορεί παρά να του πιστώσει τη συμβολή του στο ξεθώριασμα όποιου ριζοσπαστισμού - έστω θολού, αδύναμου, ανεπαρκούς - είχε αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια σε εργατικές - λαϊκές συνειδήσεις.
Ηταν άλλωστε ένα ατού η δυνατότητά του αυτή, το οποίο πρόβαλλε δεόντως όταν διεκδικούσε το χρίσμα για την αστική διαχείριση. Αλλά και σήμερα κυβερνητικά στελέχη του δεν χάνουν την ευκαιρία να δηλώνουν ότι όποια άλλη εναλλακτική στο πολιτικό σύστημα εκτός από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αδύνατη, σε αυτή τη φάση.
Το πισωγύρισμα που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια στις λαϊκές συνειδήσεις φέρει ατόφια τη σφραγίδα του, φτιαγμένη στα «καλούπια» της αστικής τάξης. Σε μια περίοδο που έπρεπε και πρέπει να δυναμώσουν ο γνήσιος ριζοσπαστισμός, η μαζική λαϊκή κινητοποίηση, η ανασύνταξη του κινήματος, παρενέβαινε και παρεμβαίνει με κάθε διαθέσιμο μέσο για να εμποδίσει αυτή τη δυνατότητα. Η ζημιά που έκανε και κάνει στο λαό δεν είναι μόνο οικονομική, άμεσα ή μεσοπρόθεσμα, είναι πολύπλευρα διαλυτική και στο πεδίο της συνείδησης και της ιδεολογίας.
Αρχικά αξιοποίησε για να πετύχει το στόχο του την κάλπικη αντιμνημονιακή ρητορική, που υποδείκνυε στο λαό ως μόνο του εχθρό το μνημόνιο, ως «γέννημα» ορισμένων εμμονικών της Ευρώπης. Την ώρα, δηλαδή, που ο εργαζόμενος λαός έπρεπε να συντονίσει τα πυρά του ενάντια στα μονοπώλια, τις ανάγκες των οποίων ήρθαν να ικανοποιήσουν τα μνημόνια, ενάντια στην ΕΕ, τη φιλομονοπωλιακή στρατηγική της οποίας εξειδίκευσαν τα μνημόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ έριχνε προπέτασμα καπνού αποπροσανατολίζοντας την εργατική - λαϊκή συνείδηση.
Απ' τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για να εξασφαλίσει την ενσωμάτωση ακόμα κι αυτής της θολής αντιμνημονιακής διαμαρτυρίας, πρόκρινε τη λογική της ανάθεσης. Πρόβαλλε στο λαό ως μόνη λύση την ανάδειξη νέας κυβέρνησης μέσω εκλογών, ως νέου διαχειριστή - διαπραγματευτή, που θα έφερνε δήθεν μια άλλη κατάσταση προς όφελός του.
Εστειλε τον κόσμο στον καναπέ, διαβεβαιώνοντάς τον πως αρκεί η ψήφος στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνονταν, να είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει να ανοίξει διέξοδος για το λαό. Για να διαγραφούν μονοκονδυλιά οι συνέπειες που επέφεραν τα μνημόνια, οι αντιλαϊκές πολιτικές διαχείρισης της κρίσης.
Απ' τον Ιούνη του 2012 έως το Γενάρη του '15, οπότε και ανέλαβε το «τιμόνι» της αστικής διαχείρισης, ο ΣΥΡΙΖΑ δούλεψε συστηματικά, ώστε οι εργαζόμενοι και τα φτωχά - λαϊκά στρώματα να υιοθετήσουν τη λογική του μικρότερου κακού, με αποψιλωμένες απαιτήσεις, προσαρμοσμένες στις δυνατότητες μιας διαπραγμάτευσης, που θα γινόταν με στόχο την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου παρόλο που αυτό κρυβόταν τεχνηέντως πίσω από εύηχα συνθήματα. Επένδυσε στη λογική των μειωμένων απαιτήσεων, βάζοντας το λαό να εξαρτά τις διεκδικήσεις του απ' την κατάσταση της καπιταλιστικής οικονομίας, που ποτέ δεν επιτρέπει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ούτε όταν η ανάπτυξή της καλπάζει.
Οι αρχικές του υποσχέσεις ξεθώριαζαν μέρα με τη μέρα, μιας και κατά δήλωση του Αλ. Τσίπρα «δεν είναι Χάρι Πότερ», μέχρι που περιορίστηκαν σε «αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη» και τελικά στριμώχτηκαν στα λίγα ψίχουλα του περιβόητου προγράμματος της Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου καταλαμβάνουν οι γενναιόδωρες παροχές στο κεφάλαιο.
Προσπαθώντας να συμπιέσει την απαίτηση του λαού για ανάκτηση απωλειών και ικανοποίηση αναγκών, ο Αλ. Τσίπρας δήλωνε τον περασμένο Σεπτέμβρη ότι αν καθυστερούσε κι άλλο η ανάδειξη του κόμματός του στην κυβέρνηση, τότε δεν μπορούσε να εγγυηθεί ούτε αυτά τα ψίχουλα για την ακραία φτώχεια. Ταυτόχρονα, τα καλά διαβασμένα προπαγανδιστικά επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ διακινούσαν την εικόνα εργαζόμενου που έλεγε στον Τσίπρα: «Ενα να κάνεις απ' αυτά που υπόσχεσαι εγώ θα σε ψηφίσω».
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άργησε να βρεθεί στην κυβέρνηση. Αλλά δεν έδωσε ούτε καν τα ψίχουλα που υποσχόταν. Ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση δεν προβλέπει παρά 200 εκατομμύρια ευρώ, σταγόνα στον ωκεανό της φτώχειας και της ανέχειας που το κεφάλαιο, η λυκοσυμμαχία του και το πολιτικό του προσωπικό διεύρυναν στην Ελλάδα. Τα πρώτα σχετικά νομοθετήματα βασίστηκαν, στην πραγματικότητα, σε νόμους και διατάξεις που είχαν ψηφίσει οι προηγούμενοι με βασικό στοιχείο τους το ξαναμοίρασμα της φτώχειας. Ενώ τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγες μέρες είναι διαφωτιστικά για τα αποτελέσματα της εφαρμογής τους, π.χ. μόνο το 1/3 των αιτήσεων για επιδότηση στέγασης πρόκειται να καλυφθεί!
Από τις πρώτες μέρες της ξεκίνησε αργά αλλά συστηματικά η προσαρμογή της προπαγάνδας στις μετεκλογικές ανάγκες στήριξης της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εταίρους της. Ετσι, ξεκίνησαν τα γνωστά «βαφτίσια»: Η τρόικα βαφτίστηκε θεσμοί και «Brussels Group», η λιτότητα (μετ)ονομάστηκε «λιτός βίος», η παράταση της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου «μασκαρεύτηκε» σε «συμφωνία της 20ής Φλεβάρη» κ.λπ. Ο λαός κλήθηκε, ακόμα και με μαζικές διαδηλώσεις, να γίνει ντεκόρ μιας διαπραγμάτευσης που είχε ως «κόκκινες γραμμές» τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για χρηματοδότηση των επενδυτικών του σχεδίων, για στήριξη της ανάκαμψης της κερδοφορίας του.
Μπορεί η κυβέρνηση στο λαό να μην έδωσε ούτε ψίχουλο. Εδωσε όμως νομιμοποίηση στα μνημόνια, δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ και προσφορές για νέες βάσεις, νέα αντιλαϊκά μέτρα στους δανειστές... Μπορεί να μην έβαλε «χέρι» στο συσσωρευμένο πλούτο του κεφαλαίου, έβαλε όμως στα αποθεματικά οργανισμών του Δημοσίου. Ενέργεια που, σε συνδυασμό με τις προκλητικές φοροαπαλλαγές προς το κεφάλαιο, αποτέλεσε την υπόμνηση ότι το κύριο «μενού» του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, που κρύφτηκε καλά πίσω από «φιλολαϊκές ασάφειες», περιλάμβανε διευκολύνσεις και δεσμεύσεις για το κεφάλαιο. Ενώ οι όποιες υποσχέσεις για ανάκτηση απωλειών για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων και συνταξιούχων (π.χ. 751 ευρώ κατώτατος μισθός, 13η σύνταξη για χαμηλοσυνταξιούχους κ.λπ.), που ήταν δήθεν «αδιαπραγμάτευτες», παραπέμφθηκαν στις ελληνικές καλένδες.
Ο λαός έμαθε ότι «η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια τετραετία και εφόσον πάει καλά η διαπραγμάτευση και εφόσον συμφωνήσουν και οι κοινωνικοί εταίροι (βλ. εργοδοσία), τότε βλέπουμε...». Ηρθε μετά ένας ακόμα «κοινωνικός διάλογος», όπου φάνηκε καθαρά ότι οι απαιτήσεις της εργοδοσίας δεν συμβαδίζουν με τη λαϊκή απαίτηση για ανάκτηση απωλειών. Το επιχείρημα, βεβαίως, συνέχιζε να είναι ότι «ακόμα και αν δεν μπορούμε να ανακουφίσουμε το λαό, τουλάχιστον δεν προχωράμε σε νέα μέτρα, όπως θα έκαναν οι προηγούμενοι», συνηθίζοντας στην πραγματικότητα το λαό να θεωρεί δεδομένα και παγιωμένα όσα αντιλαϊκά μέτρα πάρθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων συνδέθηκε με τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων. Ετσι, οι εργαζόμενοι «μαθαίνουν» ότι αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις (που βαφτίστηκαν και αυτές αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, παραγωγική αξιοποίηση κ.λπ.) είναι προσοδοφόρες για το λαό γιατί απ' αυτές θα χρηματοδοτηθούν τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν καταχρεώσει αστικές κυβερνήσεις και εργοδοσία.
Μέσα, επίσης, σε αυτό το χρονικό διάστημα η «αριστερή κυβέρνηση» έσπειρε το δηλητήριο του συμβιβασμού με τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Η διαθεσιμότητα εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά ΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή (ιδιαίτερα στη Μ. Ανατολή), η ετοιμότητα ίδρυσης νέας ΝΑΤΟικής βάσης στο Αιγαίο εμφανίζονται ως στοιχεία «υπερήφανης εξωτερικής πολιτικής» και «βαριά χαρτιά στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους»!
Η κυβέρνηση, μην μπορώντας να αρνηθεί την πραγματικότητα της αναίρεσης των υποσχέσεών της ή των προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει με τη θολή δημαγωγική ρητορική της, ζητά σήμερα ανοχή και αναμονή στο όνομα του ότι η διαπραγμάτευση ακόμα εξελίσσεται και μοχθεί να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό. Τι μοχθεί να εξασφαλίσει; Μια συμφωνία με χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, διευθέτηση του χρέους και επενδυτικό πακέτο, χρήμα δηλαδή για την αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ελλάδα. Μια συμφωνία που ταυτόχρονα θα περιλαμβάνει πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, νέα μνημόνια, που θα βαρύνουν διπλά, προστιθέμενα στα ήδη υπάρχοντα.
Μην έχοντας απομακρυνθεί απ' το στόχο χειραγώγησης κι ενσωμάτωσης του λαού στα προτάγματα του κεφαλαίου, αξιοποιεί και το «εργαλείο» του εκβιασμού. Προκειμένου ο λαός να δεχτεί ευχαρίστως την αντιλαϊκή συμφωνία που «μαγειρεύει», δραματοποιεί την κατάσταση και παρουσιάζει σαν «κόλαση» την πρόταση των δανειστών. Η γνωστή απ' τα παλιά λογική της «καλύβας του Χότζα», που στοχεύει να κάνει το λαό να αναστενάζει από ανακούφιση επειδή τα μέτρα θα είναι τελικά λιγότερα απ' όσα του 'λεγαν ότι μπορεί να είναι.
Η κυβέρνηση και, κυρίως, η τάξη που εκπροσωπεί έχουν κάθε λόγο να θέλουν το λαό στην απάθεια, σε σύγχυση και υποταγμένο ώστε να μην τον έχουν απέναντί τους ενωμένο σε ένα ισχυρό κίνημα διεκδίκησης για ανάκτηση των απωλειών, μέτρων ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών του, διαγραφής του χρέους, ένα κίνημα με προοπτική ρήξης με την εξουσία τους, για την οικοδόμηση της λαϊκής εξουσίας, για τα οποία έχει κάθε λόγο να τους χαλάσει τα σχέδια.
Μπροστά στην πραγματικότητα που βιώνει και εκτραχύνεται διαρκώς, ανεξάρτητα απ' το ποιος ασκεί την αστική διαχείριση, ο λαός ή θα γίνει πρωταγωνιστής στον αγώνα ενάντια στο σύστημα που επιδεινώνει διαρκώς τους όρους ζωής του, αξιοποιώντας την πείρα και τις ανεκμετάλλευτες δυνάμεις του, αχρηστεύοντας εκβιασμούς, αυταπάτες, λογικές επιζήμιες που του σερβίρουν, ή θα μετρά νέες ήττες και απογοητεύσεις.

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Τα αφεντικά ενοχλήθηκαν...


Να απαντήσει στο ΠΑΜΕ έσπευσε ο ΣΕΒ,  γιατί στο γιγαντοπανώ που κρέμασε στο υπουργείο Οικονομικών απεικονίζεται ανάμεσα σε αυτούς που έχουν κάνει αβίωτη τη ζωή του λαού, πρώτος αυτός και πάνω από τους πρωθυπουργούς των μνημονίων.
Ταξικά φυσιολογική η αντίδρασή του.
Απάντησε βέβαια και για λογαριασμό των άλλων. Και αυτό φυσιολογικό. Γνωρίζει από πρώτο χέρι, ότι στο καπιταλιστικό σύστημα οι κυβερνήσεις εξυπηρετούν τα συμφέροντα της τάξης που αυτός εκπροσωπεί. 
Λέει ο ΣΕΒ: «Είναι φθηνό επικοινωνιακό τέχνασμα να παρουσιάζεται ο ΣΕΒ ως εχθρός του λαού, όταν οι επιχειρήσεις - μέλη του παρέχουν τις καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, στηρίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, τις συντάξεις και τα δημόσια έσοδα, σε όλη τη διάρκεια της κρίσης. Η στείρα λογική του ΠΑΜΕ, που επιμένει στους ταξικούς διαχωρισμούς της ελληνικής κοινωνίας, οδηγεί σε αδιέξοδα».
Και ποιά είναι η κατά τον ΣΕΒ διέξοδος; «Να τελειώσουν οι συλλογικές ψευδαισθήσεις, που καλλιεργούνται σκόπιμα καθ' όλη την περίοδο της κρίσης και να συστρατευθούμε όλοι - πολιτικοί, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι - σε ένα κοινό όραμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης».
«Συστράτευση» δηλαδή, για να τρώνε και να πίνουν οι κεφαλαιοκράτες και οι εργάτες να έχουν το χέρι απλωμένο.
Αυτό θέλουν με το «κοινό όραμα» οι εκπρόσωποι της τάξης - παράσιτου.  Εργατική τάξη, υποταγμένη, να λέει «σφάξε με αγά μου να αγιάσω». Για να εξακολουθούν, εκμεταλλευόμενοι τον ιδρώτα και το αίμα των εργατών, να κερδίζουν αυτοί οι «φίλοι του λαού», οι κουβαρντάδες που παρέχουν, λέει,  «καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας»! Αυτοί που λεηλάτησαν και λεηλατούν τα ασφαλιστικά ταμεία, έχουν το θράσος να λένε ότι τα ...στηρίζουν. Αυτοί που απολαμβάνουν προκλητικές φοροαπαλλαγές και προνόμια, να λένε ότι στηρίζουν τα δημόσια έσοδα.
Προκαλούν με απύθμενο θράσος τα αφεντικά, γιατί φοβούνται τη στιγμή που θα τελειώσουν όντως οι «ψευδαισθήσεις» και τα «επικοινωνιακά τεχνάσματα», που οι ίδιοι καλλιεργούν και επιβάλλουν, και ο λαός πάρει την υπόθεση στα χέρια του.
Τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 11 Ιούνη ήταν μια πρώτη απάντηση, βήμα για κλιμάκωση. Η συνέχεια είναι δεδομένη, γιατί «χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα: Μεγάλη συγκέντρωση - μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα (VIDEO - ΦΩΤΟ)


Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, συνταξιούχοι, μετανάστες και γυναίκες έδωσαν δυναμικό και μαζικό παρών στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, ενάντια στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία που ετοιμάζουν κυβέρνηση και δανειστές.
Στην Αθήνα, το Σύνταγμα πλημμύρισε από ανθρώπους κάθε ηλικίας, οι οποίοι έστειλαν το μήνυμα: «Βαφτίζουν τα μνημόνια "νέα συμφωνία", καμία ανοχή στην κοροϊδία! Όλοι στον αγώνα! Αντεπίθεση!» όπως ήταν και το σύνθημα στην κεντρική εξέδρα. Παράλληλα το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της οργάνωσης πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας.
Στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της ΚΕ του Κόμματος.
Οι προσυγκεντρώσεις από πλατεία Βάθης, Κάνιγγος, πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πλατεία Καραϊσκάκη ενώθηκαν σε μια μεγάλη πορεία που γέμισε τη Σταδίου και έφτασε στο Σύνταγμα με τα πανό των σωματείων και τα συνθήματα να δονούν την ατμόσφαιρα: «ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρνουν συμφωνία, τσακιζουν το λαό για την πλουτοκρατία», «Εργατιά μπροστά τώρα μια γροθιά γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά», «Μη ματώνεις άλλο για την πλουτοκρατία μέτωπο λαέ για άλλη κοινωνία», «Τέρμα πια ο εμπαιγμός ανθρώπινος δε γίνεται ο καπιταλισμός». 
Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.  Σημείωσε «αυτή είναι η δική μας απάντηση στον νέο ωμό εκβιασμό κυβέρνηση δανειστών. Στον ωμό εκβιασμό των βιομηχάνων, τραπεζιτών, μεγαλεμπόρων, της ΕΕ, του ΔΝΤ. Μας ζητάνε να διαλέξουμε ανάμεσα στην σκύλα και στη Χάρυβδη. Ανάμεσα στο μνημόνιο 47 σελίδων του Γιούνκερ και ανάμεσα στο μνημόνιο των 47 σελίδων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η απάντησή μας είναι ότι δε συμβιβαζόμαστε. Δεν συμβιβαζόμαστε με το μαύρο μέλλον της φτώχειας, της ανεργίας, της δουλειάς χωρίς δικαιώματα, της χρεοκοπίας του λαού για να κερδίσουν τα μονοπώλια. Δεν υποχωρούμε ούτε βήμα από το αίτημα μας για την κατάργηση των μνημονίων των 400 εφαρμοστικών νόμων, την ανάκτηση των απωλειών, την ανατροπή των αντιλαϊκών μέτρων, την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, όσων μας αξίζουν σήμερα. Απορρίπτουμε τόσο τις 47 σελίδες του νέου μνημονίου της κυβέρνησης, όσο και των δανειστών».
Ο Γ. Τασιούλας τόνισε ότι «Το σημερινό συλλαλητήριο είναι απάντηση και κάλεσμα για νέους αγώνες. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε. Όλοι στο δρόμο. Ξεσηκωμός. Δυναμώνουμε την προετοιμασία μέσα στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στις πόλεις και στα χωριά. Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε. Καμία θυσία δεν δεχόμαστε. Να πληρώσει τώρα η πλουτοκρατία. Αυτοί που θησαυρίζουν από τα δικά μας βάσανα. Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι. Τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας. Δεν τελειώνουμε εδώ, τώρα αρχίζουμε. Η κυβέρνηση, το κεφάλαιο και οι εταίροι τους να το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Εμείς δεν προσκυνάμε. Οργανώνουμε την μαζική λαϊκή μαχητική απάντηση. Οργανώνουμε κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, προετοιμαζόμαστε για μαζική μαχητική απεργιακή απάντηση σε όλους τους κλάδους».
Νωρίτερα ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, που υπογράμμισε πως ο αγώνας συνταξιούχων και εργαζομένων είναι κοινός. «Δε θα νομιμοποιήσουμε στη συνείδησή μας τίποτα από όσα μας έχουν περικοπεί», τόνισε και σημείωσε πως επόμενος σταθμός για τους συνταξιούχους είναι η πανελλαδική τους συγκέντρωση στις 23 Ιούνη στην Αθήνα.  Επίσης, η Φρειδερίκη Μπότου, από τη Συντονιστική Επιτροπή των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, κάλεσε στην απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα τη Δευτέρα 15 Ιούνη και ευχαρίστησε το ΠΑΜΕ για την στήριξη στον αγώνα τους για το δικαίωμα στη δουλειά. 
Τον αγωνιστικό τόνο τον έδωσαν από νωρίς το πρωί εργαζόμενοι από δεκάδες σωματεία από ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, οι οποίοι κρέμασαν ένα τεράστιο γιγαντοπανώ στο υπουργείο Οικονομικών.
Στα σημερινά συλλαλητήρια είχαν πάρει απόφαση συμμετοχής περισσότερες 700συνδικαλιστικές οργανώσεις, σύλλογοι και μαζικοί φορείς. Συλλαλητήρια έγιναν σε Θεσσαλονίκη, Στερεά - Εύβοια, Κρήτη, Πελοπόννησο - Δυτική Ελλάδα, στα νησιά του Αιγαίου.
Βασικά αιτήματα των κινητοποιήσεων είναι: Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Άμεση επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Κάλυψη όλων των απωλειών. Αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων. Ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων.
Βασικά αιτήματα των κινητοποιήσεων είναι: Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Άμεση επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Κάλυψη όλων των απωλειών. Αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων. Ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων.


O Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Αμαρουσίου και το ΕΣΥΝ προσκαλούν σε εκδήλωση με θέμα «Ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι αγώνας για τη ζωή των παιδιών μας»

Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Αμαρουσίου (μέλος της ΟΓΕ) σε συνεργασία με τον Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) διοργανώνει εκδήλωση,  Σάββατο 27/6 ώρα 8:00μμ, στον σταθμό του Αμαρουσίου  με θέμα:
«Ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι αγώνας για τη ζωή των παιδιών μας»
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση - πρόσκληση:


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
(ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΓΕ)
Δ.ΡΑΛΛΗ 12-ΜΑΡΟΥΣΙ –ΤΗΛ-2108023471 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ :ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7-9μμ

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Εργαζόμενε, νέε & νέα, άνεργε, Ποίος θέλει να ζεις στη «μαστούρα του συστήματος»;

Ποιος θέλει να μην σηκώσεις κεφάλι; Ποιος θέλει να ζεις μέσα σε «ψεύτικους παραδείσους»; Αλήθεια ποιους υπηρετεί η διάδοση της ναρκω-κουλτούρας; Όσοι επιδιώκουν την νόμιμη παραγωγή και χρήση κάνναβης, υπερασπίζονται το σύστημα που γεννά και αναπαράγει την διάδοση της ουσιοεξάρτησης. Πίσω από την νομιμοποίηση της κάνναβης βλέπουν τεράστια οικονομικά κέρδη και εσένα στο περιθώριο.

Πάρε θέση απέναντι σε όσους υπερασπίζονται τα ναρκωτικά, καταδίκασε όσους σου λένε «μάθε να ζεις σε μια κοινωνία με ελεύθερα τα ναρκωτικά» και με την οργανωμένη δράση σου απάντησε τους: «αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά», «αγωνιζόμαστε για ζωή που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Λένε ψέματα όσοι υποστηρίζουν ότι η αποποινικοποίηση της χρήσης – διακίνησης και καλλιέργειας κάνναβης μπορεί να βάλει φρένο στην αύξηση της εξάρτησης από ναρκωτικά. Δεν υπάρχει κανένα έγκυρο στοιχείο που να το αποδεικνύει. Αντίθετα σε όσες χώρες νομοθετήθηκε η αποποινικοποίηση της κάνναβης έχει πενταπλασιαστεί η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών (εκθέσεις Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας - ESPAD, EMCDDA, Διεθνής Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών - INCB,). Η κοινωνική ανοχή στα ναρκωτικά έχει 3πλασιάσει τη χρήση στους μαθητές της Ελλάδας και έχει μειώσει την ηλικία πειραματισμού και έναρξης της χρήσης πριν τα 13 έτη.

Προβάλλουν ως αίτημα την «μείωση της βλάβης» από τα ναρκωτικά, δηλαδή απλά να μην πεθαίνει ο νέος και όχι να μην κάνει χρήση. Σε μια περίοδο που λόγω της καπιταλιστικής κρίσης πολλαπλασιάζονται όλοι οι παράγοντες που αυξάνουν τα αδιέξοδα της νέας γενιάς και στρώνουν το έδαφος στη χρήση ουσιών προβάλλουν ως λύση τα υποκατάστατα ηρωίνης και την απελευθέρωση της χρήσης κάνναβης.

Δεν υπάρχουν «σκληρά» και «μαλακά» ναρκωτικά, σημασία δεν έχει ποια ουσία κάνει χρήση ο νέος, αλλά τι είναι αυτό που τον ωθεί στην χρήση – εξάρτηση, ποια κενά στη ζωή του έρχονται να καλύψουν τα ναρκωτικά.

Δεν είναι η χρήση ναρκωτικών «ελεύθερη επιλογή», η χρήση και η εξάρτηση είναι ανελευθερία γιατί ο άνθρωπος υποτάσσεται στο κυνήγι της ουσίας που κάνει χρήση. Η χρήση ναρκωτικών είναι ο δρόμος της παραίτησης από τη ζωή. Αυτό θέλουν όσοι σου στερούν τη μόρφωση, τη δουλειά, το μεροκάματο, την διέξοδο στον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Σε θέλουν στην κερκίδα για να έχουν αυτοί δικό τους όλο το γήπεδο, το γήπεδο του κέρδους, που απλά εσύ θα είσαι θεατής. Μην ανέχεσαι άλλο το παιχνίδι τους, είναι «στημένο». Πάρε τη ζωή που σου ανήκει στα χέρια σου.

Σε «παραμυθιάζουν» όταν λένε ότι η κάνναβη δεν προκαλεί εξάρτηση και είναι υγιεινή γιατί είναι φυσική. Σήμερα πάνω από το 25% όσων είναι ενταγμένοι σε προγράμματα απεξάρτησης στην ΕΕ και στην Ελλάδα είναι γιατί κύρια ουσία εξάρτησης έχουν της κάνναβη. Πόσο φυσική είναι η κάνναβη όταν περιέχει πάνω από 400 χημικές ουσίες και όταν σήμερα το 80% της κάνναβης που παράγεται στην ΕΕ είναι βιομηχανικά παραγόμενη; (έκθεση EMCDDA 2012).

Θέλουν ελεύθερα τα ναρκωτικά για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Στις ΗΠΑ σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης οι εταιρίες που παράγουν κάνναβη είναι αυτές με την μεγαλύτερη αύξηση των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο. Το Άμστερνταμ έχει πάνω από 3 δις$ ετήσια κέρδη από τον ναρκω-τουρισμό. Στη χώρα μας εκτιμούν ότι το κράτος θα έχει 600 – 800 εκ€ κέρδη από την φορολογία στην κάνναβη.


  • Αγωνίσου μαζί μας ενάντια στις αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν το φαινόμενο της ουσιοεξάρτησης.
  • Διεκδίκησε μαζί μας αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν πρωτογενή πρόληψη – θεραπεία – κοινωνική επανένταξη.
  • Πάλεψε για την ικανοποίήση των σύγχρονων αναγκών σου στη δουλειά, τη μόρφωση, τις σπουδές, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.
  • Οργάνωσε τη δράση σου ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τη ναρκω-κουλτούρα μέσα από το Σωματείο σου, το Μαθητικό Συμβούλιο, το Φοιτητικό Σύλλογο, τις Λαϊκές Επιτροπές.


Καλούμε τον λαό του Αμαρουσίου να πάρει μέρος στην εκδήλωση που θα διοργανώσει ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Αμαρουσίου σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) το Σάββατο 27/6 με θέμα «Ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι αγώνας για τη ζωή των παιδιών μας» ώρα 8:00μμ στο σταθμό του Αμαρουσίου.


Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Νέες αποφάσεις για τα συλλαλητήρια της ΠΑΣΕΒΕ στις 10 Ιούνη


                                


Καθημερινά πληθαίνουν οι αποφάσεις Σωματείων και Ομοσπονδιών για συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 10 Ιούνη σε όλη τη χώρα, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ για το φορολογικό.
Ομοσπονδίες ΕΒΕ:
1. ΟΒΣΑ (Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας)
2. Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου
3. Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών 
4. Ομοσπονδία Πωλητών Λαϊκών Αγορών  
Σωματεία / Ενώσεις:
1. Συντεχνία Επιπλοποιών και Ξυλουργών Κατασ/ρχών Αθηνών και Προαστίων
2. Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρικών Έργων Αττικής (ΣΕΗΕΑ)
3. Σωματείο Κουρέων Κομμωτών Αθηνών και πέριξ, «Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ»
4. Ένωση Καθαριστηρίων Αθηνών Περιχώρων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»
5. Ένωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής
6. Σύνδεσμος Εγκαταστατών Υδραυλικών-Θερμικών και Κλιματ/κών Έργων Αθηνών
7. Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων Δημ. Αθήνας
8. Σύλλογος Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Τρίτονων Φορτηγών Αυτοκινήτων Eλαφρών Μεταφορών ΔΣ Ν. Αττικής (ΣΕΙΤΦΑ)
9. Ένωση ΕΒΕ Αγ. Δημητρίου
10. Ένωση ΕΒΕ Ηλιούπολης
11. Ένωση ΕΒΕ Αχαρνών
12. Ένωση ΕΒΕ Ηρακλείου
13. Ένωση ΕΒΕ Καισαριανής
14. Ένωση ΕΒΕ Περιστερίου
15. Ένωση ΕΒΕ Καλλιθέας
16. Ένωση ΕΒΕ Αγ. Αναργύρων - Καματερού
17. Ένωση ΕΒΕ Γαλατσίου
18. Σωματείο Βιβλιοπωλών Αθήνας και Πειραιά (ΣΒΑΠ)
19. Ένωση ΕΒΕ Ιλίου
20. Ένωση ΕΒΕ Χαϊδαρίου
21. Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκινήτων Αθηνών - Πειραιώς και Περιχώρων
22. Εμπορικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Ν. Ερυθραίας
23. Παν/νια Ένωση Βιοτεχνών Λαϊκής Τέχνης
24. Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αττικής 
25. Επιτροπή Αγώνα Ταξί
26. Σύλλογος εργαστηριούχων Οδοντοτεχνιτών
27. Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αδειούχων Εγκαταστατών και Συντηρητών Καυστήρων Υγρών και Αερίων Καυσίμων «Ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ»
28. Επιτροπή Αγώνα Εκτελωνιστών
29. Επιτροπή Αγώνα Λογιστών
30. Σωματείο Μηχανοτεχνιτών - φανοποιών Ιωαννίνων
31. Σωματείο μεταλλοτεχνουργών Ν. Λαρίσης και περιχώρων
32. Σωματείο κρεοπωλών Πάτρας
33. Σωματείο επιπλοξυλουργών Ηρακλείου Κρήτης
34. Μηχανικοί αυτοκινήτων Ν. Χανίων
35. Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας
36. Σωματείο Λαϊκών Αγορών Καρδίτσας
37. Σύλλογος Μικρών Αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ Ν. Θεσ/κης 
38. Συνταξιούχοι ΟΑΕΕ Θεσ/νίκης  
39. Ένωση Εγκαταστατών ανελκυστήρων Κεντρικής Ελλάδας 
40. Σωματείο Καυστηριατζήδων ν. Λάρισας 
41. Σωματείο Υδραυλικών Μαγνησίας  

Σε υψηλά ποσοστά η ανεργία για τον Απρίλη


Σε υψηλά ποσοστά παραμένει η ανεργία για τον Απρίλη, όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Απρίλη ανέρχονται σε 998.552, ωστόσο οι επιδοτούμενοι άνεργοι είναι μόλις 104.888.

Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων αναζητούντων εργασία που ανέρχονται σε 840.216 άτομα, οι γυναίκες κατέχουν τη θλιβερή πρωτιά με ποσοστό 60,14% ή 505.298 άνεργες και ακολουθούν οι άνδρες με ποσοστό 39,86% ή 334.918 άνεργους.

Η ηλικιακή ομάδα που «θερίζει» η ανεργία είναι μεταξύ 30 και 44 ετών με 339.002 άτομα και ποσοστό 40,35%, ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 45-54 ετών με 185.689 άτομα και ποσοστό 22,10% και η ηλικιακή ομάδα από 25 έως 29 ετών 118.086 άνεργους σε ποσοστό 14,05%.

Κινητοποιήσεις από την ΠΑΣΕΒΕ στις 10 Ιούνη


Σε μαζικές κινητοποιήσεις σε κάθε πόλη της Ελλάδας στις 10 Ιούνη καλεί η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση των ΕΒΕ ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους και εμπόρους. Στην Αθήνα το αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί στις 9 π.μ. στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη στις 8.30 το πρωί στο ΚΕΑΟ (Βαλαωρίτου 38).

Η ΠΑΣΕΒΕ απαιτεί μεταξύ άλλων κατάργηση του ν. 4110/2013 (κατάργηση αφορολόγητου, 26% φορολογία από το πρώτο ευρώ) και αναδρομική διαγραφή των φόρων που επιβλήθηκαν. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ. 20.000 ευρώ αφορολόγητο και επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%.

«Κούρεμα» των χρεών προς τις τράπεζες κατά 30% για όσους διατηρούν ακόμα την επιχείρησή τους και 50% για όσους έκλεισαν. Μείωση των εισφορών στον ΟΑΕΕ κατά 30%, χωρίς μείωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Πάγωμα των χρεών προς ΟΑΕΕ και το Δημόσιο, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη. Μακρόχρονη ρύθμιση για το υπόλοιπο ποσό, με δόσεις που να μην ξεπερνούν το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος.

Κάλεσμα στα σωματεία μέλη της, τις ενώσεις, κάθε τίμιο αγωνιστή, να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση της κινητοποίησης στις 10 Ιούνη στις 9 π.μ. στην Ομόνοια, μαζί με άλλες ομοσπονδίες, σωματεία, ενώσεις σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με το κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ ενάντια στη φοροληστεία, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας.

Κινητοποιήσεις θα γίνουν επίσης σε:

Ηράκλειο: Στις 9 π.μ. μπροστά στην εφορία.

Πάτρα: Στις 8.30 π.μ. στην Α' εφορία.

Αγωνιστική υποδοχή του πρωθυπουργού στο υπ. Παιδείας από τις Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ


Απαιτώντας να γίνουν οι μετεγγραφές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και να μην εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ), η Επιτροπή πρωτοετών φοιτητών Αρχιτεκτονικής, η Επιτροπή Γονέων και η Επιτροπή Αγώνα Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Παιδείας, με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο υπουργείο.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του Απρίλη, το ΣτΕ, έκανε δεκτή προσφυγή που έκαναν η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και 115 μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Σχολών αυτών, οι οποίοι υποστήριζαν ότι οι αποφάσεις του τότε υπουργού Παιδείας, Α. Λοβέρδου, όσο και ο σχετικός νόμος (4264/2014), που προβλέπουν τη διαδικασία μετεγγραφής των φοιτητών, προσκρούουν σε πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος.

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών πρωτοστάτησαν σε αλλεπάλληλες και πολύμορφες κινητοποιήσεις και δράσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, απαιτώντας να ολοκληρωθούν οι μετεγγραφές και να ενισχυθούν οικονομικά τα ιδρύματα. Παράλληλα, το ΚΚΕ στήριξε τους φοιτητές υπό μετεγγραφή με παρεμβάσεις και ερωτήσεις στη Βουλή.

Οι φοιτητές και οι γονείς, ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, με συγκέντρωση την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.